Tyto stránky vznikly v rámci projektu Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů, který byl podpořen Grantovou agenturou České republiky (GP13-38994P).
Cílem projektu bylo – jak název napovídá – hledání udržitelnějších možností produkce potravin. Konkrétně bylo zkoumáno fungování tří vybraných ekologických farem (dvě v ČR a jedna na Slovensku) z pohledu tzv. sociálního metabolismu – metodologického přístupu, který hodnotí materiálovou a energetickou náročnost fungování socioekonomických systémů na různých úrovních, od jednotlivé domácnosti, firmy či farmy (jako v tomto případě), přes menší či větší města až po celé státy či globální systém jako celek.
Hodnocení materiálových a energetických toků na zvolených farmách bylo navíc doplněno o výzkum toků peněžních – na úrovni místní ekonomiky byl hodnocen ukazatel tzv. lokálního multiplikátoru. O obou těchto metodách si můžete přečíst víc v sekcích Sociální metabolismus a Lokální multiplikátor.
Cílem těchto stránek je představit uvedené metody, aby je případně mohli využívat i další výzkumníci či zájemci z řad široké veřejnosti (viz už zmiňované sekce sociální metabolismus a lokální multiplikátor), a zpřístupňovat postupně výsledky mého výzkumu místních (a potenciálně udržitelnějších) modelů produkce a spotřeby potravin – konkrétní články a dostupné informace viz sekce výstupy.
Kontakt
Kdybyste měli jakékoli dotazy či komentáře, prosím ozvěte se, ráda se pokusím pomoci.